een netwerk dat werkt
gepubliceerd op do 13 mrt 2025Text
Zonnepanelen op je dak, een warmtepomp om je huis te verwarmen en een elektrische wagen op je oprit. Allemaal goede initiatieven om de klimaatopwarming tegen te gaan, maar kan ‘het net’ dat allemaal wel aan?
Om de klimaatopwarming tegen te gaan, moeten we tegen 2050 afstappen van fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas, en overstappen naar groene alternatieven. Die ‘energietransitie’ zal vooral impact hebben op onze elektriciteitsnetten. Probleem: die netten zijn daar nog niet allemaal op voorzien. Als we dus ‘s avonds met z’n allen onze elektrische auto’s inpluggen, onze verwarming met warmtepomp opendraaien en aan het koken slaan, dreigt de hele boel te bezwijken onder al die megawatts.
Dus ... wat nu?
Fluvius is al enkele jaren druk in de weer om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt. Dit netbedrijf is namelijk de beheerder van ons elektriciteitsnet en brengt, eenvoudig gezegd, de elektriciteit tot in onze woningen en bedrijven. Fluvius werkte een uitgebreid investeringsplan uit om ons netwerk klaar te stomen voor de toekomst. Meer info daarover vind je op www.fluvius.be/netwerkenvoormorgen.
vooral netversterkingen
Voor Zoersel betekent ‘klaarstomen voor de toekomst’ dat er de komende jaren vooral netversterkingen nodig zijn. Onze laagspanningsnetten werken vandaag in principe perfect, maar kunnen op sommige plaatsen onvoldoende vermogen leveren als er in de toekomst veel elektrische voertuigen, zonnepanelen en warmtepompen bij komen. Goed om weten: maar liefst 40 % van die laagspanningsnetten en één op de drie elektriciteitscabines in Vlaanderen moet tegen 2033 een upgrade krijgen.
Gaat er iets voor mijn deur gebeuren?
Die kans bestaat, maar al deze werken zijn niet voor morgen. Fluvius kan al die kabels onmogelijk allemaal op korte tijd versterken, dus verloopt de aanpassing van de netten stapsgewijs. Fluvius bracht nauwkeurig in kaart waar er de komende jaren precies kabelaanleg en cabineversterkingen nodig zijn. Het bedrijf plant de werken in met een gezonde spreiding en probeert de hinder zo minimaal mogelijk te houden. Daarbij wordt telkens onderzocht of de werken gecombineerd kunnen worden met die van andere nutsbedrijven of reeds geplande wegenwerken.
bewonersbrief
Is jouw straat aan de beurt? Dan krijg je tijdig een brief in de bus met meer informatie over de werken, de eventuele hinder die je kan verwachten en de exacte planning.