MIST in je hoofd
gepubliceerd op vr 25 apr 2025Text
Wanneer het woord ‘dementie’ valt, is het altijd even slikken. De ziekte brengt heel wat teweeg en is bovendien niet te genezen. Als dementievriendelijke gemeente hechten we daarom veel belang aan steun- en zorginitiatieven, zowel voor de persoon in kwestie, als voor iedereen rondom hem/haar.
1 | informeren
Laat je voldoende informeren. Dat kan bijvoorbeeld via Dwaallicht, een regionaal praatcafé dementie dat de ziekte bespreekbaar en de zorgen van de betrokkenen lichter wil maken. Tijdens elk praatcafé komen een expert en een mantelzorger aan het woord. Daarnaast kan je ook terecht bij de infocafés van Samana, die zich specifiek richten tot mantelzorgers. Op de agenda: infosessies en vormingsmomenten waarbij je onder deskundige begeleiding een balans leert vinden tussen draaglast en draagkracht.
- Volgend praatcafé Dwaallicht op 6 mei om 19 uur in De Notelaar, Lierselei 15, Malle: Wat is dementie en wat kunnen we doen om het te voorkomen?
2 | omringen
Laat je goed omringen. Contact met lotgenoten, bij wie je je hart kan luchten, een luisterend oor en herkenning van je zorgen vindt, is daarbij énorm belangrijk. Begin dit jaar werd daarom – op initiatief van woonzorgcentra De Dennen, Ter Bleeke, De Buurt en de Alzheimerliga Vlaanderen – de familiegroep dementie Malle/Zoersel opgericht. In zo’n familiegroep kom je samen met andere mantelzorgers en familieleden om ervaringen, zorgen en steun met elkaar te delen.
3 | begeleiden
Laat je professioneel begeleiden. Je huisarts kan daarbij een eerste stap zijn en kan je vervolgens doorverwijzen naar een specialist. Zo heeft het AZ Voorkempen een zorgproject dementie, waar heel wat kennis wordt gebundeld en je steeds een persoonlijk aanspreekpunt vindt. Daarnaast kan je ook terecht bij een regionaal expertisecentrum, zoals Orion en Tandem, of bij een inloophuis waar zorgverleners en vrijwilligers met raad en daad voor je klaar staan. Denk daarbij ook nog aan verschillende behandelingsopties, zoals kine-, logo- en ergotherapie, om je levenskwaliteit te verbeteren.
4 | uitdagen
Laat je uitdagen. Het is belangrijk, zowel voor personen met als zonder dementie, om je brein te blijven stimuleren. En hoe doe je dat? Door nieuwe dingen te leren, zoals bijvoorbeeld een nieuwe taal of een muziekinstrument. Ook muziek beluisteren of liedjes meezingen heeft positieve effecten: het kan het cognitief vermogen verbeteren en een ziekte zoals dementie misschien zelfs afremmen. In dat kader wordt binnen het project ‘zorgzame buurten’ overwogen om een dementiekoor op te starten. Op het eerste zicht niets voor jou? Hé, laat je uitdagen en verrassen en ontdek de bijzondere effecten van samen zingen.
Tip! Volg de online webinar ‘De kracht van muziek bij mensen met dementie’ op 26 mei. Meer informatie op de website van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
5 | ondersteunen
Laat je ondersteunen en helpen. Al deze zaken regelen, kan erg overweldigend zijn. Maar … je staat er niet alleen voor. Zo bieden de Alzheimer Liga of het Expertisecentrum Dementie uitgebreide ondersteuning om je stap voor stap bij dit proces te begeleiden. Net zoals je ziekenfonds, staat ook onze dienst maatschappelijk welzijn altijd voor je klaar om samen te bekijken op welke tegemoetkomingen of ondersteunende diensten je recht hebt. De medewerkers van onze dienst thuiszorg ondersteunen je op hun beurt bij je dagdagelijkse taken of bieden je een luisterend oor.