samen sterk | ontmoet Binu

Binu, jij bent onze ‘jeugdanimator en ontmoetingswerker’, een dubbele functie. Het deeltje ontmoetingswerker is zelfs een gloednieuwe rol binnen onze organisatie. Hoe ga je die precies vormgeven of invullen? 

Als ontmoetingswerker wil ik vooral een verbindende rol spelen tussen Zoerselse kinderen en jongeren, het gemeentebestuur en verschillende hulpverleningsorganisaties. Ik richt me specifiek op kinderen en jongeren die zich niet gehoord voelen of (nog) geen aansluiting vonden bij een bestaande vereniging in Zoersel. Het doel is om een brug te bouwen tussen hen en de gemeenschap en/of gemeente.

Hoe ga je te werk?

Ik zoek de Zoerselse jeugd actief op en spreek hen zelf aan. Ik bezoek bijvoorbeeld regelmatig de sport- en speelpleintjes, ga langs bij de Zoerselse scholen en ben vaak te vinden in het gebouw van jeugdhuis JoeNiz. Die plek is een ideale uitvalsbasis om mensen te leren kennen en aan te voelen wat hen bezighoudt. De site in de Achterstraat, met het skateplein en omliggende verenigingen en scholen, is een plek waar veel generaties samenkomen, wat het ideaal maakt om contacten te leggen.

Zodra ik een eerste connectie heb gelegd, luister ik naar de behoeften van de jongeren, bemiddel ik bij eventuele conflicten (tussen jongeren onderling, maar ook met buurtbewoners) en zoeken we samen naar oplossingen. Daarbij is het belangrijk om jongeren niet alleen terecht te wijzen, maar ook te begrijpen wat de oorzaak van hun gedrag is.

Kan je een voorbeeld geven? 

Stel, er zitten jongeren op een bankje en er ligt zwerfvuil naast. Een volwassene komt langs, gaat ervan uit dat het afval van hen is en spreekt hen daar op aan. De jongeren reageren misschien niet of reageren kortaf, omdat zij niets met het afval te maken hebben maar toch vaak de schuld krijgen. Ze denken bovendien dat de volwassene hen niet zal geloven als ze dat uitleggen. Dit kan ertoe leiden dat de volwassene hen onbeleefd vindt, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. In zo’n situatie kan ik als ontmoetingswerker de tijd nemen om naar beide partijen te luisteren en samen naar oplossingen te zoeken.

Verder geven de jongeren die ik tot nu toe gesproken heb aan dat zij behoefte hebben aan een ontmoetingsplaats waar ze zichzelf kunnen zijn en kunnen rondhangen zonder steeds aangesproken te worden door bezorgde buurtbewoners. Mijn taak is dan binnen de gemeente bekijken of we zo'n ruimte kunnen realiseren, uiteraard mits enkele duidelijke afspraken.   

Waarvoor kunnen kinderen, jongeren en hun ouders nog bij jou terecht? 

Heel uiteenlopende zaken. Ik neem voor elk verhaal de tijd en bekijk of ik ergens mee kan helpen of wijs hen de weg naar de juiste (hulp)organisatie. Zo'n juiste doorverwijzing is immers ook belangrijk ... (denkt even na). Weet je, ik wil me in de toekomst mee inzetten voor het welzijn van de Zoerselse jeugd. Ik ben daarom ook steeds op zoek naar samenwerkingen met organisaties zoals het OverKop-huis in Zandhoven, jeugdzorg, onze eigen buurtcoach en maatschappelijk assistenten. We kunnen elkaar heel wat leren en samen concrete acties realiseren.

Naast ontmoetingswerker ben je ook jeugdanimator en jeugdhuisondersteuner... 

Klopt, die combinatie werkt erg goed! Als jeugdanimator organiseer ik bijvoorbeeld de speelpleinwerking in de zomer. Door twee maanden intensief met de kinderen te werken, leer ik veel over hun verwachtingen en behoeften binnen de gemeente Zoersel – waardevolle inzichten om te gebruiken bij het uitbouwen van mijn rol als ontmoetingswerker. Ook van de animatoren krijg ik vaak bruikbare feedback om gedurende het jaar verder mee aan de slag te gaan.

Daarnaast houd ik het contact warm met de verschillende jeugdhuizen in Zoersel. Ze draaien grotendeels zelfstandig, maar af en toe bekijken we samen of de gemeente hen bij bepaalde zaken kan ondersteunen. En soms herinner ik hen eraan om hun administratie op orde te houden (lacht). Ook zijn we volop bezig met de heropstart van JoeNiz, het jeugdhuis in Sint-Antonius. We verkennen hoe we de werking nieuw leven kunnen inblazen.

vertel! 

Zit je met iets, voel je je ergens niet helemaal veilig of wil je gewoon een babbeltje slaan met Binu?
Bel, mail of Snapchat: