Strenger rookverbod sinds 1 januari!
gepubliceerd op do 9 jan 2025Text
Wie bel jij voor de jacht op 't Rookspook?
Geen wiebelige witte lakens waar deze stoere bonken naar jagen. Neen, zij hebben een eitje te pellen met het ‘Rookspook’, dat telkens opduikt op al hun favoriete plekjes zoals het voetbalplein, het speelplein achter de hoek, het skateplein ...
rookverbod wordt uitgebreid
Vanaf 1 januari wordt het bestaande rookverbod (in openbare ruimtes, zoals restaurants, cafés en openbare gebouwen) in heel België immers uitgebreid naar plekken in open lucht en waar veel kinderen en gezinnen komen, zoals:
- speeltuinen
- sportterreinen (bv sportvelden, stadia…)
- attractieparken
- dierentuinen
- kinderboerderijen
Ook op de volledige site aan de Achterstraat (aan de Vleugel) is roken en vapen verboden.
Daarnaast wordt roken ook verboden in een straal van 10 meter rond in- en uitgangen van:
- woonzorgcentra, centra voor kortverblijf, rust- en verzorgingstehuizen
- ziekenhuizen
- kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang
- scholen (van basis tot en met hoger onderwijs, academies voor deeltijds kunstonderwijs)
- openbare bibliotheken
Waarom?
Deze wetgeving is bedoeld om te voorkomen dat kinderen en jongeren gaan roken en vapen. In België raken elke week immers veel minderjarigen verslaafd aan tabak en vapes. Wie op zijn 15de begint te roken, leeft gemiddeld zes tot negen jaar minder lang. Roken zorgt niet alleen voor minder levensjaren, maar ook voor minder gezonde levensjaren.
Daarnaast gebeurt onvrijwillig meeroken (of passief roken) ook in de buitenlucht. Als kinderen zich in de buurt van een brandende sigaret bevinden, kunnen ze rook inademen. Meeroken schaadt de gezondheid. Je conditie gaat ervan achteruit, het veroorzaakt hart- en vaatziekten, kanker, luchtwegklachten …
Door niet te roken of te vapen wordt dit minder als normaal gezien en maak je kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Want zien roken, doet roken!
Wie controleert dat?
De inspectiedienst consumptieproducten van de FOD Volksgezondheid is verantwoordelijk voor de handhaving van het nieuwe rookverbod. Als een roker zich niet aan de wetgeving houdt, dan riskeren de roker en de uitbater van de plek een boete van 208 tot 8000 euro.